CEMRE POLAT/ANKARA- Ankara, baharı klasik müziğin, dansın ve enstrümantal performansların coşkusuyla karşılıyor. 38’inci Uluslararası Ankara Müzik Festivali, Türkiye'nin kültürel mirasını ve müzikal çeşitliliğini kutlamanın önemli bir yolunu oluşturuyor. Ankara'nın farklı salonlarında düzenlenecek etkinlikler, başkentin kültürel hayatını zenginleştirmeyi amaçlıyor.
50. Yılını kutlayan Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından “Ankaralılık” adına düzenlenen 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivali, Türkiye'nin çoksesli müziğini tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla önemli bir platform sunuyor. Vakıf, ulusal ve uluslararası alanda pek çok etkinliğe imza atmış bir sivil toplum örgütü olarak sanatın iyileştirici gücüne olan inancını her zaman vurguluyor.
Dünya müzik sahnesinden 300'den fazla sanatçı Ankara'da buluşuyor
12 farklı ülkeden 300'den fazla sanatçının katıldığı 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivali bu yıl, Japonya, Almanya, Çekya, Hırvatistan, Rusya, Macaristan, Gürcistan, Norveç, Azerbaycan, Fransa ve İtalya gibi ülkelerden gelen solistler ve toplulukları ağırlıyor.
Her sene olduğu gibi klasik müzik, barok müzik, dans ve caz alanlarında nisan ayı boyunca seçkin performansların sergileneceği festivalin geleneklerinden olan açılış ve kapanış konserleri, bu yıl da senfonik orkestralar eşliğinde gerçekleştiriliyor. Türk bestecilerin eserlerinin seslendirilmesi, genç solistlerin desteklenmesi ve uluslararası iş birliği konserlerinin yer alması gibi ilkeler, festivalin programında önemli bir yer tutuyor.
Festival, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın sahnesiyle başladı
Festival, her yıl olduğu gibi Vakfın kültürel mirasını sürdürdüğü kurucularından Cenap And’ın anısına düzenlenen senfonik konser ile başladı.
Sabancı Vakfı’nın Onur Üyesi olduğu 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivali, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın Ender Sakpınar yönetiminde, 2021 sezonunda Eurostrings sanatçısı seçilen klasik gitarist Özberk Miraç Sarıgül solistliğinde gerçekleştirdiği konserle açılış yaptı.
Festivalin ilk eseri çoksesli müziğin öncülerinden Cemal Resit Rey’in Alirio Diaz’a ithafen yapılmış bestesi “Gitar Konçertosu”nun eksiksiz haliyle ilk seslendirilişi oldu.
1975 yılında Cemal Reşit Rey tarafından “Katibim Çeşitlemeleri” isimli eserden gitar ve orkestra için düzenlenen “Gitar ve Orkestra İçin Konçerto” isimli yapıt, Cumhuriyet tarihinin ilk gitar konçertosu olma özelliğini taşıyor.
Eserin ilk seslendirmesi 20 Nisan 1976 tarihinde İstanbul’da bestecinin yönetiminde solist Alirio Diaz tarafından gerçekleştirildi. İstanbul ve Ankara’da iki konserde seslendirilen bu versiyon, icrası sırasında gitar partisindeki değişiklikler ve eserde çalınamayan bazı bölümlerle Rey’in orijinal versiyonundan farklılıklar gösteriyordu. Üçüncü seslendirmesini ise 15 Eylül 2008 akşamı Uluslararası Boğaziçi Festivali kapsamında Aya İrini’de solist Murat Usanmaz ve Hakan Şensoy yönetimindeki Filarmonia İstanbul Orkestrası yaptı. Bu versiyon Ahmet Cemal Öksüz tarafından tekrar notaya geçirildi.
Konserin İkinci yarısında ise orkestra Çek besteci Bedrich Smetana’nın bestelediği en ünlü eseri Moldau sonrasında Rus Besteci Aleksandr Borodin’in en tanınan eseri Poloveç Dansları eserleri seslendirildi.
Başkentlilerden yoğun ilgi gören açılış konserinde seçkin bir repertuarla seyirci karşısına çıkan sanatçılar, sahne sonunda ayakta alkışlandı.
Kapanış konseri Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası’ndan
Festivalin kapanış konseri ise Sevda-Cenap And Vakfı’nın duayen Başkanı Mehmet Başman anısına düzenlenecek. Rus şef Vladmir Fedoseyev yönetimindeki dünyanın en bilinen senfoni orkestralarından biri olan Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası ve piyanist Andreï Korobeinikov'un solistliğinde gerçekleşecek olan konser, 30 Nisan Salı günü CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon'da saat 20.00'de dinleyicilere seslenecek.
1930 yılında Moskova Radyo Senfoni Orkestrası olarak kurulan Çaykovski Senfoni Orkestrası, Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar Sovyet Radyo Ağı'nın resmi orkestrasıydı.
1937'den günümüze kadar birçok önemli şef Orkestra'nın kendine özgü sanatsal tarzına ve kişiliğine katkıda bulundu. 1974 yılında Vladimir Fedoseyev liderliği üstlendi ve Orkestrayı Rusya’nın ve dünyanın en beğenilen topluluklarından biri haline getirdi.
Orkestranın adı 1993 yılında Rusya Kültür Bakanlığı'nın kararıyla “Moskova Radyosu Çaykovski Senfoni Orkestrası” olarak değiştirildi. Orkestraya bu büyük Rus bestecinin adının verilmesi, Çaykovski tarafından yazılan birçok müziğin tanıtılmasındaki rolünün tanınması anlamına geliyordu.
Shostakovich, Khachaturian, Miaskovsky, Prokofiev, Gliere, Sviridov, Boris Tchaikovsky ve Gubaidulina gibi önde gelen bestecilerin yeni eserlerinin prömiyerlerini gerçekleştiren orkestra, geleneksel olarak uluslararası Çaykovski Yarışması'nda, Klin ve Votkinsk'teki Peter Çaykovski müzelerinde düzenlenen müzik akşamlarında sahneye çıkıyor.
Londra, Tokyo, Paris, Milano, Münih, Frankfurt, Cenevre, Stockholm, Roma, Oslo, Prag ve diğer birçok büyük şehirde konserler veren orkestra, Viyana'daki Musikverein'ın prestijli Altın Salonu'nda konser sezonunu açmak üzere sürekli olarak davet edilen tek Rus orkestrası konumunda yer alıyor.
Vladimir Fedoseyev, yaklaşık 40 yıldır Moskova Radyosu Çaykovski Senfoni Orkestrası'nı seleflerinin geleneği doğrultusunda yönetiyor.
Türk bestecilerden uluslararası iş birliklerine
Yerli ve yabancı çok sayıda müzisyeni ağırlayacak festival programı şu şekilde: 16 Nisan Salı günü Zagreb Quartet saat 20.00'de CSO Ada Ankara Tarihi Salon'da, 17 Nisan Çarşamba günü Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi saat 20.00'de Çankaya Sahne'de, 18 Nisan Perşembe günü Anima Musicae Oda Orkestrası ve solist Gwendolyn Masin ile saat 20.00'de CSO Ada Ankara Tarihi Salon'da sahne alacak.
19 Nisan Cuma günü Şef Sibil Arsenyan yönetimindeki Orkestra Akademik Başkent, solistler Veriko Tchumburidze ve Elman Mecid ile birlikte saat 20.00'de CSO Ada Ankara Tarihi Salon'da dinleyicileriyle bir araya gelecek.
23 Nisan Salı günü Tord Gustavsen Trio saat 20.00'de MEB Şura Salonu'nda, 26 Nisan Cuma günü L’Astree Barok Topluluğu saat 20.00'de Resim Heykel Müzesi Salonu'nda, 27 Nisan Cumartesi günü Spin ve solistler Yahya Dai, Barış Doğukan Yazıcı, Sıtkı Sırtanadolu, Jef Giansily, Ozan Musluoğlu ve Ferit Odman ile saat 20.00'de MEB Şura Salonu'nda, 28 Nisan Pazar günü Hacettepe Erken Dönem Müzik Topluluğu saat 16.00 ve 18.00'de Flow Digital Theatre, CerModern'de performans sergileyecek.
29 Nisan Pazartesi günü Besteci Onur Türkmen, Librettist Şebnem İşigüzel ve Şef Orhun Orhon yönetiminde saat 20.00'de Bilkent Konser Salonu'nda Gılgamış adlı Parlando opera konser versiyonunu seslendirecek.
30 Nisan Salı günü ise Şef Vladimir Fedoseyev yönetimindeki Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, Solist Andrei Korobeinikov ile saat 20.00'de CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon'da dinleyicilere seslenecek.
12 ülkeden 300’ü aşkın sanatçı 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nde buluşuyor
Ankara'nın klasikleşen "Ankara Baharı Müzikle Daha Güzel" sloganı, 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivali ile yeniden yankılanıyor. Başkentin kışın yoğun temposundan müzikle uyandığı festival, Türkiye'nin dört bir yanından seçkin solistler ve toplulukları bir araya getiriyor.
Editör: Ramazan Atabey
Yorumlar