Türkiye Cumhuriyeti'nin Ulu önderi Mustafa Kemal Atatürk, işgal altındaki ülkeyi ve ulusu kurtarmak adına kurtuluş ateşini yakmış ve 19 Mayıs 1919’da Samsun’da ilk adımı atmıştı. Milli Mücadele’nin ve bağımsızlığı başlatmak ve ateşi yakmak adına Atatürk, Ulus egemenliğine dayalı Cumhuriyete giden yolu tam 105 yıl önce açtı. Bandırma Vapuru ile 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ulaşan Mustafa Kemal Paşa, Samsun'da yakılan istiklal ateşi tüm Anadolu'ya yayacaktı. 9 Eylül 1922'de düşmanın vatandan çıkartılmasıyla başarıya ulaşan Milli Mücadele'nin bu adımı, 105 yıl sonra "19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanacaktı.

Bu kutlu günü ülkeyi emanet ettiği gençlere armağan eden Atatürk'e minnetini göstermek için gençler, 105 yıldır yurdun dört bir yanında milyonlar olup meydanları ve Anıtkabir'i dolduruyor. Ancak tarihe bakıldığındaİ Samsun halkı 1926'dan itibaren 19 Mayıs'ı "Gazi Günü" olarak kutlamaya başladı. Mustafa Kemal Paşa'nın Atatürk soyadını almasından sonra 19 Mayıs 1935'ten itibaren ise bu günün adı, "Atatürk Günü" oldu. 1937 yılında yurt geneline yayılan kutlamalar için "İdman Bayramı", "Jimnastik Bayramı" isimleri de kullanıldı. Ankara'da 19 Mayıs 1938'de düzenlenen törenlerde ise bu özel günün adı artık "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak ilan edildi.

19 Mayıs Atatürk

Batman’da kayyım protestosuna TOMA'larla müdahale Batman’da kayyım protestosuna TOMA'larla müdahale

Törenden kısa bir süre sonra Dahiliye Vekaletinin hazırladığı yasa tasarısı, Meclis Başkanlığına sunuldu. 2739 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun'a 20 Haziran 1938'de yapılan ekle, mayıs ayının 19'uncu günü "Gençlik ve Spor Bayramı" oldu. 1981 yılında yapılan son değişlikle 19 Mayıs günü "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını aldı.

Editör: Deniz Ali Tatar