Editör: TE Bilisim
Yaşamın felsefesi uçmak olan Anadolu Kartalı; Kemal Ertaç
Utku ŞENSOY (ANKARA) - 1983 yılında TRT 1'de yayınlanan, senaryosunu Attila İLHAN'ın yazdığı unutulmaz televizyon dizilerimizden Kartallar Yüksek Uçar’ı izleyenler iyi bilir. Büyük usta, İlk yıllarından itibaren Cumhuriyetin gelişimini anlattığı o dizide iki ailenin çatışmasını işlemişti. Etkilenmemek mümkün müydü?
Usta kalemden etkilenenlerden biri de 1959 yılı 24 Temmuz’unda başkentte dünyaya gelen Kemal ERTAÇ’tı. Emek Mahallesi 63 sokak çocuğuydu. Memur bürokrat ağırlıklı o dönem Ankara’sının en seçkin semtlerinden biriydi. Çocukluğundan beri hayali jet pilotu olmaktı. 6 yaşındayken bir 29 Ekim günü motokros yarışmalarının yapıldığı Konya yolu kıyısındaki Beş Tepe mahallesindeki en yüksek tepe üzerinden uçakların alçak irtifadan geçişlerini izlemiş, kol uçuşu yapan jet pilotun kendilerine el sallamasına müthiş bir heyecanla tanık olmuştu.
Uçmak ve uçan en güçlü yaratık olmak kartallara özenmek onun için olmazsa olmazdı artık. Belki de bu yüzden uçma sevdalısı genç kartal Beşiktaş’ lı olmuştu.
70’li yılların ortasında tanıdım kendisini. Hem mahalleden hem Cumhuriyet Lisesi’nden arkadaştık. Hala kadim dostumdur.
“Hayatlarında bir kez olsun uçanlar;Bir daha asla yeryüzüne dönmemeli.Ya yağan sıcak yağmurlarla erimeli,Ya da kızgın güneşlerde yanmalı.”
“Bu dörtlük, benim yaşam felsefem! Attila İlhan’a ait olduğunu sanıyorum. Ama emin değilim. Bu dörtlüğü ilk duyduğum anda çarpıldım” diyor sevgili Kemal.
“Pilotun el sallaması beni o kadar etkilemişti ki o an jet pilotu olma kararımı verdim”
Kemal ERTAÇ, o günden sonra tüm oyunları, pilotluk ve uçmak üstüne oldu. Ortaokul yıllarında Model Uçakla tanıştı. Ankara Cumhuriyet Lisesi’ne gittiği ilk gün, daha sonra başkanlığını da yapacağı Cumhuriyet Lisesi Şehit Veliye Havacılık Kolu’ na üye oldu. Ben o dönem izcilik kolundaydım. Ankara Cumhuriyet Lisesi o yıllarda, “Hava Harp okulundan sonra, en fazla havacı yetiştiren okul” unvanına sahipti.
1976 yılında, Türkiye Model Uçak Şampiyonası A2 Kategorisinde, Kamil Bayhan, Cem Dener ve Kemal Ertaç’tan oluşan Ankara Cumhuriyet Lisesi Takımı, Türkiye Şampiyonluğunu kazandı. Kemal ERTAÇ şöyle devam etti;
“Aynı yıl Paraşüt Başlangıç Kursuna yazıldım. THK, Türkkuşu Genel Müdürlüğü Ergazi Meydanı’nda düzenlenen kursu derece ile tamamladım. 1978 yılında, henüz 37.ci atlayışımda bir Türkiye Rekoruna da imza attım. Paraşüt Öğretmenim Osman Örencik’le birlikte 3.500 metre irtifada uçaktan çıktık ve o güne kadar yaşanmış en kısa sürede el ele tutuşmayı başarmıştık. Bu rekor, atlayış sayısı az olan bir paraşütçü olmam nedeniyle çok önemliydi”. Kemal Ertaç bunları anlatırken, o heyecanını bizlere anlattığı eski günlere gittim. O günleri hala dün gibi anımsıyorum.
“Yaşamımda yeni bir sayfa açmıştım, artık bir paraşütçüydüm, altı yaşında verdiğim karara çok yakındım” diyor. Kemal ERTAÇ. Artık tüm boş zamanlarını Ergazi’ de geçiriyor, yeni kurslarda öğretmenlerine yardımcı oluyordu.
Yaşadığı o talihsiz kaza ve geçen yıllar hiç önemli değildi. Sıkıntılı dönemleri atlatır atlatmaz, ziyaretime Fransa’ya yanıma gelip birkaç ay misafirim olmuştu.
Yeniden yurda döndükten sonra, Türkiye İş Bankasının açtığı sınavda başarılı oldu ve 1982 yılında Türkiye İş Bankası’nda çalışmaya başladı.
Yine sık, sık Tükkuşu Genel Müdürlüğü’ne gitti, onların havacılık Çalışmalarına yardımcı oldu. Yıllar böyle akıp gitti.
1994 yılı 3 Mayısında Türkkuşu kuruluş yıldönümü törenleri yapılacaktı. Tüm havacılar bu özel gün törenleri için hazırlanıyordu. Paraşüt Okulu Müdürlüğü de, bu törenlerde yapılacak paraşüt gösteri atlayışları için hazırlanıyordu. Bir Hafta sonu ziyaretinde, 1976 yılı Paraşüt Başlangıç Kursu’ndan devresi, Paraşüt Okulu Müdürü Bülent Görgeç, bu törenlerde tandem paraşüt atlayışında bir pilota bağlı olarak atlayıp atlamayacağını sorduğunda, düşünmeden kabul etti. Yıllar sonra gökyüzüyle buluşmak düşüncesi bile onu sevindirmeye yetmişti.
3 Mayıs günü “yolcu” olarak da olsa, gökyüzü ile yeniden buluşması, mutlulukların en büyüğü oldu. Hemen sağlık raporunu aldı. Açılan ilk “tekamül kursuna” katıldı. Paraşüt sporunda en son aşama olan “D brövesi” ne de çok kısa sürede sahip oldu.
Tüm gösteri atlayışlarında, Türkkuşu ekibi ile birlikte amatör olarak görev yaptı. Hala 30 Ağustos, 29 Ekim gibi önemli kutlamalarda, Ankara Hipodromu’na yapılan gösteri atlayışlarında görev alıyor ve havacılık aşkını tüm dünyaya duyuruyor. O artık bizler için en “delikanlı” amatör paraşütçüydü!
Kemal ERTAÇ, 1994 yılında Türkiye İş Bankası, Amatör Bayanlar Paraşüt Takımını kurdu ve bu takım Türkiye Şampiyonası’nda ikinci oldu. Aynı yıl Basisen (Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası) Amatör Erkek Paraşüt takımını kurdu. Kendisi de bu takımda yarışmacı oldu ve Türkiye Üçüncüsü oldular. 2002 yılında THK Çankaya Şube Başkanlığı Paraşüt Takımı kurucu kaptanı oldu. 2003 yılında Sindel Havacılık Erkek Paraşüt takımını, 2004 yılında da Anadolu Beşiktaşlılar Derneği Paraşüt Kız ve Erkek Takımlarını Kurdu. 2004, 2005, 2006, 2007 yıllarında Türkiye Şampiyonalarına katıldı.
Kemal ERTAÇ, bu güne kadar 347 atlayış yaptı, Gençlerin havacılıkla tanışması, havacılığı bir yaşam biçimi haline getirmesi için, hala yaptığı paraşüt atlayışlarının yanında, THK çalışmalarına da destek olmayı sürdürüyor. Anadolu Beşiktaşlılar Derneği Havacılık Kulübü Başkanı olarak amatör paraşüt sporunun fahri elçiliğini sürdürüyor.
2007 yılında Türkiye İş Bankası’ndan emekli oldu. Ama “uçan biri olarak”, uçmaktan ve havacılık ruhundan emekliliği asla düşünmüyor.
Yorumlar