Uçan Süpürge Vakfı tarafından düzenlenen 27. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde dün yapılan açılış töreniyle başladı. Açılıştan önce Pedallayan Kadınlar, Opera’ya gelerek festivale destek oldu. Oyuncular Şenay Gürler ve Yetkin Dikinciler'in sunduğu tören, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Dostluğun Sesi Korosu’nun dinletisiyle başladı. Bu sene İranlı şair Füruğ Ferruhzad’ın “Sen Uçuşu Hatırla” dizesinden ilhamla “Daha Fazlası, Daha Azı Değil: Sen Uçuşu Hatırla” temasıyla düzenlenen festivalde görüntü yönetmeni ve sinema yazarı Hayri Çölaşan’ın festivale ev sahipliği yapacak Kavaklıdere Sineması’yla ilgili hazırladığı video gösterildi.

Geçen yıl aramızdan ayrılan festivalin kurucularından Sevna Somuncuoğlu, oyuncu Ayla Algan, Sevda Ferdağ, yazar ve senarist Füruzan gibi isimler anıldı. Oyuncu Gürler, Uçan Süpürge Vakfı Yönetim Kurulu eski Başkanı Halime Güner’in “Festivalci olunmaz, festivalci doğulur” sözünün Somuncuoğlu için geçerli olduğunu ifade etti. Festival gönüllülerinin hazırlayarak sahneye astığı kuşları Somuncuoğlu’na ithaf etti. Festivalin bölümlerinin tanıtımından sonra festival sponsorları söz aldı.

I M G 3627

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin sponsorları arasında yer aldı. AB Türkiye Başkanı Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Günü etkinliği sebebiyle törene katılmadı. Landrut’un Törene mesaj gönderdiği mesajı Uçan Süpürge Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ürün Güner okudu. Büyükelçi Landrut, mesajında törene katılamadığı için üzgün olduğunu belirtti. Landrut, festivalin cesur adımlarla ilerlediğine işaret ettiği mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İnsanları sanattan daha güzel bir şekilde bir araya getirebilecek bir vesile düşünemiyorum. Sinema bizi asla hapsetmeden iyileştirir. Duygularımızı besler, bizi daha derinden düşünmeye sevk eder. Hatta harekete geçmemiz için bize ilham verebilir. Kadınların sesinin hala sıklıkla marjinalleştirildiği bir dünyada Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, kadın sinemacıların anlatılmamış hikayelerini ve bakış açılarını öne çıkaran bir platform olarak bizleri kucaklıyor. Festival her yıl toplumsal cinsiyet eşitsizliği sorunlarına meydan okuyan hem beyaz perdede hem sinema dışında eşitliği savunan kadın yönetmenlerin sesini duyurarak cesur adımlarla ilerliyor.”

I M G 3690

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, açılış törenine bu yıl ilk kez katıldı. Başkan Güner, konuşmasında kadınların Cumhuriyet’i kurduğunu vurgulayarak, “Kadınlar bu Cumhuriyet’in kurulması için güç verdi” dedi. Festivalin ana sponsorlarından biri olan Çankaya Belediyesi’nin gelecek yıllarda festivalin daha fazla destekçisi olacağı haberini verdi.

22. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nden itibaren festivali destekleyen Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) bu yıl da festivalin ana sponsorları arasında yerini aldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da katıldığı Avrupa Günü etkinliği nedeniyle törene yazılı mesaj gönderdi. Yavaş’ın ödülünü ABB Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu alırken, mesajını ise Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Sanat Toplulukları Şube Müdürü Şenay Yılmaz okudu. Başkan Yavaş, mesajında Ankara Büyükşehir’in önümüzdeki yıllarda da festivali desteklemeyi sürdüreceğini belirtti.

Genç Cadı Deniz İlhan: Tescilli cadı olmak çok sevindirdi

Bu yıl Genç Cadı Ödülü, oyuncu Deniz İlhan’a takdim edildi. İlhan’a, ödülünü geçen yıl Genç Cadı Ödülüne lâyık görülen Öyküsu Özyürek verdi. İlhan, konuşmasında “Bütün kadınlar cadıyız ama tescilli cadı olmak çok sevindirdi. Kadın dayanışması tarafından ödüllendirilmenin de insanı çok güvende hissettiren bir tarafı var” dedi.

Yapımcı Nida Karabol: En çok sinemayı istiyoruz

Bilge Olgaç Başarı Ödüllerine yapımcı Nida Karabol, yönetmen Ayşe Polat ve oyuncu Tülin Özen değer görüldü.

Nida Karabol’a ödülünü yönetmen Biket İlhan takdim etti. Bilge Olgaç’la tanıştığını söyleyen Karabol, Olgaç’ın yaratıcı, üretken bir yönetmen ve Türkiye’de en fazla film çeken kadın yönetmen olduğuna dikkat çekti. Konuşmasını festival teması etrafında şekillendiren Karabol, şöyle konuştu:

“Festivalin teması; ‘Daha Fazlası, Daha Azı Değil.’ Her şeyden önce toplumsal cinsiyet eşitliği diyoruz. Kesinlikle ‘Daha Fazlası, Daha Azı Değil’. Günümüzde çok önemli olan hak, hukuk, adalet kesinlikle ‘Daha Fazlası, Daha Azı Değil’. En çok istediğimiz şeylerden biri; barış, empati, sevgi. Lâik eğitim istiyoruz. Kültür-sanat istiyoruz. En çok sinemayı istiyoruz.”

Festival Ekibi

Yönetmen Ayşe Polat: Kadın yönetmenler çoğunlukla arka planda kaldı

Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü kazanan yönetmen Ayşe Polat, ödülünü oyuncu Muttalip Müjdeci’den aldı. Dünyada kadın yönetmen olmanın zorluğunu belirten Polat, “Kadın olmak zor, kadın yönetmen olmak daha zor. Çoğunlukla kadın yönetmenler arka planda kalmıştır. Sinema tarihi böyledir. Gelecek için çok umutluyum. Yeni nesil çok aktif, kadın dayanışmasını çok iyi biliyorlar” diye konuştu.

“Bilge Olgaç ile anılan bir ödüle sahip olmak çok gurur verici”

Törene katılamayan oyuncu Tülin Özen’e ödülü rol aldığı “Yük” filminin 13 Mayıs’taki gösteriminin ardından kendisiyle yapılacak söyleşide verilecek. Özen, törenine bir video mesaj yollayarak, “Bilge Olgaç ile anılan bir ödüle sahip olmak çok gurur verici. Bundan sonrası için de çok büyük bir güç veriyor bana” dedi.

Hatice Aslan, ödülünü “manevi kızı” Ece Dizdar’dan aldı

Onur Ödülü’ne değer görülen Hatice Aslan’a ödülünü Aslan’ın “manevi kızı” olarak gördüğü oyuncu Ece Dizdar takdim etti. Aslan, konuşmasında ilk tiyatro oyununu Opera’da izlediği için Opera’nın kendisi için özel bir yer olduğunu söyledi. Aslan, buna dair “Opera binası benim için çok özel bir yer. Çünkü ben ilk tiyatro oyunumu burada seyrettim. Yücel Erten sahneye koymuştu. Çok etkilendim, 10 defa seyrettim. Sivas’tan gelip böyle bir oyunu seyretmenin ne demek olduğunu anlarsınız diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Başkent Ankara’nın kendisi için özel bir şehir olduğunu dile getirerek, “Hayatımın dönüm noktası olan bir şehir burası.” dedi. Manevi kızı olarak nitelediği Ece Dizdar’a ilişkin ise şunları söyledi:

“Ece, benim için çok özel. Benim biricik manevi kızım. Kendine ve tüm varlıklara şefkatin, özenin ve saygının iyileştirici gücünü daima hatırlamaya devam edeceğim. Özü sözü bir olmak benim için çok özel bir şey.”

Açılış töreni, ödül sahipleriyle festival ekibinin sahneye çıkarak “Kadınlar Vardır” şarkısını söylemesiyle sona erdi.

Festival kapsamındaki film gösterimleri bugün Kült Kavaklıdere’de başlıyor. Festival, 16 Mayıs’ta Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği’nin ödüllendireceği filmin açıklanmasıyla tamamlanacak.

Bakıra şekil veren Sakaryalı sanatçı, rölyef tablolarını sergiledi Bakıra şekil veren Sakaryalı sanatçı, rölyef tablolarını sergiledi

I M G 3816

Editör: Deniz Ali Tatar