Dünya toplam petrol rezervinin yüzde 40'ı ve doğal gaz rezervinin yüzde 23'ü Orta Doğu'da bulunmaktadır. Bu muazzam enerji kaynağı zenginliğinden ötürü başta ABD, Rusya ve Çin arasında stratejik çekişme olmakta ve gözler bu bölgede yoğunlaşmaktadır.

Abdullah Cenkciler

Öteden beri bu zenginliklere egemen olabilmek için yapılan savaşlar sonucu milyonlarca kişi ölmüş, yerlerini yurtlarını kaybetmiş ve sosyal çöküntüye uğrayarak perişan olmuşlardır. 2022 yılında yapılan hesaplamalara göre dünyada ham petrolün 40, doğalgazın ise 51 yıl sonra tükenmiş olacağı da göz önüne alındığında konunun önemi devasa boyutlara varmaktadır.

İşte bu durum çerçevesinde insanlar enerji konusunda dikkatli olmaya ve tüketimde tasarruf yapmaya teşvik edilmektedir. Tasarruf önlemlerinden bazıları; iş yerine özel oto yerine gidiş-gelişlerde toplu taşıma araçlarına binmek, bilgisayarları ve monitörleri kullanılmadığı zamanlarda kapatmak, uyku modunda (standby) bırakmamak, ev ve işyerlerinde ortam sıcaklığını yazın 25, kışın 20 derece civarında tutmaya çalışmak, eskiyen elektronik cihazlarla elektrikle çalışan ev aletlerini değiştirirken yeniden alınacaklarsa enerji tüketimi en az olan ve ECO (ekonomik) seçeneği bulunan markaları tercih etmelerine özen göstermek ve reklam amacıyla yapılan anormal ışıklandırma ve aydınlatmaların en alt düzeylere çekilmesi şeklinde sayılabilir. Bu çerçevede:

1992 yılında Amerikan Kongresi aldığı bir kararla banyo duş başlığından dakikada akmasına izin verilen su miktarını 2,5 galonla (9,4 litre) sınırladı ve firmalardan buna uygun olarak üretim yapmalarını istedi. (Ne var ki firmaların birden fazla duş başlığı takarak sözde uyanık davranmaları üzerine, Barack Obama yönetimi 2013 yılında ilave düzenlemeyle tüm duş başlıklarından akacak suyun dakikada en çok 9,4 litre olabileceğine dair açıklık getirmek zorunda kaldı.)

Gelin görün ki, Donald Trump başkan olunca "Duştan su yeterli ve tazyikli gelmiyor, bu nedenle saçlarımı düzgün yıkayamıyorum" diye yakınınca ilgililer yeni yönetmelik çıkararak kısıtlamayı iptal ettiler. Ama "baskın bir karakterin hakkından daha baskın bir karakter gelir" atasözünden hareketle, Joe Biden başkan olunca Trump'ın kaldırdığı kısıtlama genelgesini iptal etti. Böylece 1992 yılında alınan karara tekrar geri dönüldü. (Bu arada Biden'ın ''Dönüştürücü Temiz Enerji Çözümleri'' kapsamında 100 milyon dolarlık fon sağladığını da hatırlatmış olalım.)

Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı (United States Department of Energy, DOE) duş başlıklarında yapılan su akış kısıtlamasından ötürü Amerika'da bulunan ailelerin yılda yaklaşık 45 dolarlık bir tasarruf sağladıklarını hesapladı.